Tematyka

Poniżej przedstawiamy wybrane tematy, które pojawią się na X Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Congressus Dietetica:

  • Probiotyki 2020 – update
  • Dobry tłuszcz nie jest zły- rola wolnych kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym
  • Osteosarkopenia jako nowy zespół geriatryczny – możliwości dietoprofilaktyki i dietoterapii
  • Nietolerancja histaminy- fakty i mity
  • Zależność pomiędzy czynnikami socjodemograficznymi i zachowaniami zdrowotnymi, a spożycie roślin strączkowych
  • Zastosowanie ONS w praktyce dietetyka klinicznego
  • Żywienie i suplementacja wspierające proces snu
  • Lipemia poposiłkowa
  • Zalecenia żywieniowe w bariatrii
  • Żywienie immunomodulujące- przyszłość medycyny?
  • Kiedy leczenie nie przynosi oczekiwanych efektów- Najczęstsze problemy pacjentów z insulinoopornością
  • Znaczenie niedoboru witamin w niedoczynności tarczycy w przebiegu przewlekłego autoimmunizacyjnego zapalenia tego gruczołu – działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i immunomodulujące
  • Słodka prawda o cukrze – czy unikanie cukru jest EBM?
  • Otyłość a choroby czynnościowe przewodu pokarmowego
  • Gluten: korzystny, szkodliwy czy obojętny? Aktualne wytyczne profilaktyki, diagnostyki i leczenia celiakii z punktu widzenia lekarza gastroenterologa
  • Lipemia poposiłkowa- co o niej wiemy?
  • Pacjent po chirurgicznym leczeniu otyłości – najczęstsze problemy dietetyczne 
Podziel się: